Collective Mindmapping is een werkvorm waarmee je ideeën visueel kunt vastleggen, ontwikkelen en delen. Het maken van een mindmap is vrij eenvoudig: je begint met het centrale onderwerp in het midden van het papier en schrijft daaromheen alle ideeën die opkomen. Gebruik zoveel subonderwerpen, vertakkingen en aansluitingen als nodig zijn.
Stappen
-
01
Maak één persoon verantwoordelijk voor het documenteren van ideeën, opmerkingen, vragen die in de mindmap komen tijdens de brainstormsessie.
-
02
Begin met een centrale gedachte – een doelstelling, probleem, onderwerp of de naam in het project. Schrijf dit in een cirkel in het midden van het papier.
-
03
Vraag de deelnemers naar hun ideeën en associaties bij de centrale gedachte. Benadruk dat er geen foute antwoorden of ideeën zijn: het gaat om het verkennen van het onderwerp. Alle gedachten die daarbij in je opkomen zijn goed. Vraag de deelnemers om dus niet te oordelen over hun eigen – en elkaars inbreng.
-
04
Zet elke gedachten in een eigen cirkel en gebruik verbindende lijnen om ze samen te voegen of aan elkaar te koppelen. Stimuleer de groep om verbindingen te leggen tussen verschillende gedachten. Zet ideeën gerust op verschillende plekken neer, streep door of voeg pijlen toe naarmate ideeën verschuiven. Het gaat niet om een zo mooi mogelijke schema, maar om het visueel maken van jullie gedachten.
-
05
Rond de sessie af als de groep vindt dat voor nu alle gedachten zijn vastgelegd. Er zijn een aantal manieren om de ideeën die zijn verzameld te evalueren en in te zetten. De deelnemers kunnen stemmen of prioriteiten geven aan de ideeën. De ideeën kunnen uitgebreid worden met opmerkingen, bijlagen of links. De mindmap kan gedeeld worden met andere stakeholders. Later in het proces kan ook de mindmap dienen als referentie naar de originele ideeën.