09 Learning Lab

Chauffeurs Goederenvervoer 2.0

Niet overal in Nederland kan je de opleiding Chauffeurs Goederenvervoer volgen. Momenteel is de vraag groter dan het aanbod. Bekijk het Learning Lab om te zien hoe wij hierop in spelen.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we er voor zorgen dat er op een innovatieve manier toch genoeg chauffeurs het werkveld instromen?

Deelnemers

Door de samenwerking met Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) zijn wij in contact gekomen met een aantal transportbedrijven. De bedrijven bevinden zich in een regio waar geen mogelijkheid is voor de opleiding Chauffeur Goederenvervoer. De Logistieke Vakschool van MBO College Airport biedt deze opleiding aan en kan de bedrijven  helpen toekomstige medewerkers op te leiden.

01 Studenten

 • Huidige studenten Chauffeur Goederenvervoer
 • 20 toekomstige studenten Chauffeur Goederenvervoer

02 Docenten

 • Georgula Nikolova (Lab Host)
 • Wiro Beeks

03 Partners

 • De Wit Transport
 • Dobbe Transport
 • Sector instituut voor transport & logistiek (STL)
 • Van der Slot Transport
 • Wesseling Logistics

De uitdaging

De sector Goederenvervoer blijft achter op de toenemende vraag naar Chauffeurs Goederenvervoer. Er is behoefte aan meer opleidingsmogelijkheden en een betere aansluiting van theorie en praktijk.

Dit Learning Lab start met het bedenken van een nieuwe vorm van opleiden voor de Chauffeurs Goederenvervoer.  Huidige studenten, docenten en deelnemende transportbedrijven werken aan dit nieuwe onderwijs concept.

De stage
De 20 deelnemende studenten van dit Learning Lab lopen vanaf september 2021 stage bij de aangesloten bedrijven. Tijdens de stage gaan de studenten 4 dagen per week praktijkervaring opdoen bij hun aangewezen bedrijf. Naast deze 4 dagen volgen zij 1 dag theorielessen. De theorielessen worden op locatie (bij het bedrijf) gegeven door docenten van De Logistieke Vakschool.

Updates

 • 05 september 2022

  Nieuwe lichting, nieuwe verbeteringen

  Dit studiejaar starten 16 studenten aan het BBL-traject om zich op te leiden als Logistiek Medewerker. Zij gaan vier dagen op locatie werken en krijgen één dag theorielessen.

  Door terug te blikken zijn nieuwe verbeterpunten opgesteld. Dit jaar gaan docenten aan de slag om de theorie meer naar de werkvloer te brengen.

   

 • 15 juli 2022

  Gefeliciteerd!

  De eerste negen studenten van Chauffeurs Goederenvervoer zijn geslaagd voor logistiek medewerker. Zij kunnen door naar het tweede deel van de opleiding: slagen als Chauffeur Goederenvervoer.

 • 09 maart 2022

  Open dag voor Chauffeurs 2.0

  Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) , ROCvA en samenwerkende partners hebben samen een open dag voor toekomstige studenten georganiseerd. Op de open dag kregen toekomstige studenten presentaties over de opleiding en een voorproefje in het magazijn van ‘de Wit Transport’ of in een vrachtwagen.  De studenten waren erg enthousiast!

  Open dag Chauffeurs Goederenvervoer

 • NEWS ‐ 01 november 2021

  Interview met een van onze studenten.

  TON Magazine maakte een mooi artikel over hoe Van der Slot Transport en de Logistiek Vakschool gezamenlijk logistieke medewerkers opleiden. Een innovatieve onderwijsvorm, die wij onderzoeken in dit Learning Lab.  Manager Rob den Elzen vertelt over de mooie ambities: “Je ziet bij veel ROC’s dat leerlingen niet meer komen opdagen. Het is zo’n beetje standaard dat […]

  Lees meer
 • 30 augustus 2021

  De opleiding is van start

  We zijn van start! De eerste lichting studenten is begonnen aan het nieuwe BBL-traject in de Bollenstreek. De studenten worden in het eerste jaar opgeleid tot Logistiek medewerker en in het tweede jaar tot Chauffeur goederenvervoer of Logistiek teamleider.

 • 30 juni 2021

  Kickstart

  Om jongeren te enthousiasmeren de opleiding Chauffeur Goederenvervoer te gaan doen bij één van de deelnemende transportbedrijven, wordt op woensdag 30 juni een Kickstart open avond gehouden. Deze avond vindt plaats op locatie bij de Wit Transport in Oegstgeest en staat geheel in het teken van dit BBL-traject. Deelnemers krijgen een rondleiding door het bedrijf om zo een indruk te krijgen van een transportbedrijf. Ter plaatse geven STL en MBO College Airport voorlichting over de inhoud van de opleiding en begeleiding tijdens het gehele traject.

 • 03 juni 2021

  De theorie in praktijk brengen

  Vanuit het onderwijs zijn de studenten verplicht om theorielessen te volgen. De bedrijven zijn in juni met elkaar aan het onderzoeken welke kerntaken en werkprocessen die in de opleiding verplicht zijn, kunnen worden gegeven in de praktijk omdat ze aansluiten op de dagelijkse werkzaamheden.

 • 28 mei 2021

  Bedrijven naar de Diamantlaan

  Alle deelnemende bedrijven van het Learning Lab en STL zijn langsgekomen op De logistieke Vakschool in Hoofddorp. Zij hebben met elkaar gesproken over de samenwerking en de vervolgstappen.

   

 • 26 mei 2021

  De samenwerkingsovereenkomst is getekend

  De samenwerking tussen MBO College Airport, Sector Instituut voor Transport en Logistiek en de bedrijven is officieel. Samen staan ze voor de uitdaging om de instroom van studenten in de Bollenstreek te vergroten. Dit met het oog op de toekomstige chauffeurs goederenvervoer.

 • 06 mei 2021

  Langs bij de bedrijven

  De docenten hebben een tour gemaakt langs de participerende transportbedrijven. Daar zijn zij rondgeleid en hebben gesproken met verschillende mensen uit de operatie. In deze gesprekken werd de vraag gesteld welke elementen zij belangrijk vinden om mee te nemen in het onderwijs. Ook is er gesproken over begeleiding en hoe zo effectief mogelijk kan worden samengewerkt.

 • 26 januari 2021

  Persbericht van STL

  Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) heeft een persbericht geplaatst over de samenwerking met MBO College Airport.
  Zie hier het: Persbericht: Chauffeurs Goederenvervoer 2.0

 • 11 januari 2021

  Startbijeenkomst

  Tijdens de startbijeenkomst hebben we nagedacht over de verbeterpunten bij de opleiding Chauffeur Goederenvervoer. Deze verbeterpunten krijgen de aandacht tijdens het uitwerken van het Learning Lab.

Ready for
take-off