09 Learning Lab

Chauffeurs Goederenvervoer 2.0

Niet overal in Nederland kan je de opleiding Chauffeurs Goederenvervoer volgen. Momenteel is de vraag groter dan het aanbod. Bekijk het Learning Lab om te zien hoe wij hierop in spelen.

Scroll verder

Centrale vraag

Er is een tekort aan chauffeurs in de sector Transport & Logistiek.  De instroom van jongeren in deze sector blijft achter op de toenemende vraag naar Chauffeurs Goederenvervoer. Er is behoefte aan meer opleidingsmogelijkheden en een betere aansluiting van theorie en praktijk. Hoe kunnen we er voor zorgen dat er op een innovatieve manier toch genoeg chauffeurs het werkveld instromen? Bij dit Learning Lab staat de oplossing voor dit probleem centraal.

Deelnemers

Door de samenwerking met Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) zijn wij in contact gekomen met een aantal transportbedrijven. De bedrijven bevinden zich in een regio waar geen mogelijkheid is voor de opleiding Chauffeur Goederenvervoer. De Logistieke Vakschool van MBO College Airport biedt deze opleiding aan en kan de bedrijven  helpen toekomstige medewerkers op te leiden.

01 Studenten

 • Huidige studenten Chauffeur Goederenvervoer
 • 20 toekomstige studenten Chauffeur Goederenvervoer

02 Docenten

 • Georgula Nikolova (Lab Host)
 • Wiro Beeks

03 Partners

 • Dobbe Transport
 • Sector instituut voor transport & logistiek (STL)
 • Van der Slot Transport
 • Wesseling Logistics

De uitdaging

Het Learning Lab start met het bedenken van het nieuwe vorm van opleiden voor de Chauffeurs Goederenvervoer. De komende maanden gaan de deelnemende transportbedrijven, docenten en huidige studenten werken aan dit nieuwe onderwijs concept.
De uitdaging is om in september 20 studenten te laten starten met deze vernieuwde structuur binnen de opleiding Chauffeur Goederenvervoer.

De 20 deelnemende studenten van dit Learning Lab gaan in september stage lopen bij de aangesloten bedrijven. Tijdens de stage gaan de studenten 4 dagen per week praktijkervaring opdoen bij hun aangewezen bedrijf. Naast deze 4 dagen volgen zij 1 dag theorielessen. De theorielessen worden op locatie (bij het bedrijf) gegeven door docenten van De Logistieke Vakschool.

De meningen en ervaringen van de deelnemende studenten worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van de opleiding Chauffeur Goederenvervoer

Lab Learnings

 • 30 juni 2021

  Kickstart

  Om jongeren te enthousiasmeren de opleiding Chauffeur Goederenvervoer te gaan doen bij één van de deelnemende transportbedrijven, wordt op woensdag 30 juni een Kickstart open avond gehouden. Deze avond vindt plaats op locatie bij de Wit Transport in Oegstgeest en staat geheel in het teken van dit BBL traject. Deelnemers krijgen een rondleiding door het bedrijf om zo een indruk te krijgen van een transportbedrijf. Ter plaatse geven STL en MBO College Airport voorlichting over de inhoud van de opleiding en begeleiding tijdens het gehele traject.

 • 03 juni 2021

  De theorie in praktijk brengen

  Vanuit het onderwijs zijn de studenten verplicht om theorielessen te volgen. De bedrijven zijn in juni met elkaar aan het onderzoeken welke kerntaken en werkprocessen die in de opleiding verplicht zijn, kunnen worden gegeven in de praktijk omdat ze aansluiten op de dagelijkse werkzaamheden.

 • 28 mei 2021

  Bedrijven naar de Diamantlaan

  Alle deelnemende bedrijven van het Learning Lab en STL zijn langsgekomen op De logistieke Vakschool in Hoofddorp. Zij hebben met elkaar gesproken over de samenwerking en de vervolgstappen.

   

 • 26 mei 2021

  De samenwerkingsovereenkomst is getekend

  De samenwerking tussen MBO College Hoofddorp, Sector Instituut voor Transport en Logistiek en de bedrijven is officieel. Samen staan ze voor de uitdaging om de instroom van studenten in de Bollenstreek te vergroten. Dit met het oog op de toekomstige chauffeurs goederenvervoer.

 • 06 mei 2021

  Langs bij de bedrijven

  De docenten hebben een tour gemaakt langs de participerende transportbedrijven. Daar zijn zij rondgeleid en hebben gesproken met verschillende mensen uit de operatie. In die gesprekken werd de vraag gesteld welke elementen zij belangrijk vinden om mee te nemen in het onderwijs. Ook is er gesproken over begeleiding en hoe zo effectief mogelijk kan worden samengewerkt.

 • 26 januari 2021

  Persbericht van STL

  Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) heeft een persbericht geplaatst over de samenwerking met MBO College Airport.
  Zie hier het: Persbericht: Chauffeurs Goederenvervoer 2.0

 • 11 januari 2021

  Startbijeenkomst

  Tijdens de startbijeenkomst hebben we nagedacht over de verbeterpunten bij de opleiding Chauffeur Goederenvervoer. Deze verbeterpunten krijgen de aandacht tijdens het uitwerken van het Learning Lab.

Ready for
take-off