12 Learning Lab

Skillspaspoort

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan snel. Door niet alleen naar diploma’s te kijken, maar ook naar skills, is de kans dat mensen werk vinden en houden veel groter. In dit Learning Lab testen we of het werkt om studenten een Skillspaspoort te geven, zodat ze beter inzicht hebben in wat ze kunnen.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we studenten inzicht geven in hun skills, talenten en drijfveren, zodat ze hun leven lang werk vinden dat bij ze past? 

Deelnemers

Meer inzicht krijgen in je skills is nuttig voor alle studenten van MBO College Airport. Om de werking van het Skillspaspoort eerst goed te onderzoeken, starten we dit Learning Lab een pilot onder  studenten van de opleiding Steward / Stewardess. Hierbij worden alle studenten meegenomen die al stage- of werkervaring hebben.  


Tijdens dit Learning Lab worden steeds bedrijven aangehaakt die relevant zijn voor het beroepenveld van de opleiding waarmee we het Skillspaspoort testen. 

01 Studenten

  • Studenten Steward / Stewardess die al stage- of werkervaring hebben opgedaan

02 Docenten

  • Margreet Hak (Lab Host)
  • Nathalie Rompen
  • Studieloopbaanbegeleiders
  • Docenten ‘Loopbaan en Burgerschap’

03 Partners

  • Aviapartner
  • KLM
  • Menzies
  • Royal Schiphol Group
  • Swissport

De uitdaging


Een op skills gerichte arbeidsmarkt
 

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt gaan snel. Door onder andere automatisering en digitalisering veranderen banen op de luchthaven. Dat betekent dat werkenden en werkgevers daarop in moeten spelen. Door niet alleen te kijken naar diploma’s, maar ook naar de skills van mensen, kunnen werkgevers veel eenvoudiger de beste match vinden voor hun functies. Ook voor werknemers is het handig. Met inzicht in je skills weet je welke banen er allemaal bij je passen óf wat je nog moet ontwikkelen om je droombaan te bereiken.
 
Skillspaspoort voor studenten  
House of Skills heeft een digitaal Skillspaspoort ontwikkeld. Uit testen bleek dat dit ook bij opleidingen al goed gebruikt kan worden, om studenten beter te begeleiden in hun zoektocht naar passend werk. In dit Learning Lab testen we uit hoe we dit het beste kunnen doen. Studieloopbaanbegeleiders, maar ook docenten van het vak ‘Loopbaan en Burgerschap’ worden betrokken. Er wordt geluisterd naar de mening van studenten over het Skillspaspoort en er wordt opgehaald hoe relevante bedrijven het paspoort ervaren.
 

Tijdens dit Learning Lab proberen we de beste manier te vinden om het Skillspaspoort in te zetten voor studenten van MBO college Airport. Het doel is dat studenten tijdens hun studie én de rest van hun loopbaan goed inzicht hebben in wat ze kunnen en zo werk te vinden dat goed past bij hun talenten. Ook geeft het richting aan welke skills studenten verder kunnen ontwikkelen om hun ambitie waar te maken.

Ready for
take-off