02 Airport Lounge

Werkt het niet veel beter om les te krijgen in een omgeving die lijkt op de praktijksituatie waarvoor je wordt opgeleid? Dit Learning Lab onderzoekt hoe meerdere opleidingen met elkaar én het bedrijfsleven goed kunnen samenwerken in een multifunctionele praktijkruimte: Airport Lounge.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we studenten van meerdere opleidingen een goede leerervaring bieden in de ‘Airport Lounge’?

Deelnemers

Er is een gemixte groep van docenten, studenten en mensen uit het bedrijfsleven betrokken bij de ontwikkeling van de ‘Airport Lounge’. Voor de invulling van het programma van de ruimte komen er nieuwe deelnemers bij.

01 Studenten

 • Studentenraad
 • Stagiairs feb/juli 2022

02 Docenten

 • Jodie Steiger (Airport Lounge Coördinator)
 • Wanja Kleuters (Bedenker en docent Steward/Stewardess)
 • Luisa Prando (MT)
 • Madelon Leliveld (HoA)
 • Veerle Mulder (Onderwijskundige)
 • Hans Vermeulen (Facilitair Manager)
 • Roy Dongen (docent Travel & Hospitality)
 • Nicoline Smeele (docent Travel & hospitality)
 • Jordy Kuijs (docent Facilitair Dienstverlening Luchthaven)
 • Kees Willem Bakker (docent Facilitair Dienstverlening Luchthaven)
 • Thea Zaremba (Alle opleidingen)

03 Partners

 • Buro Desk
 • Swissport

De uitdaging

Bij dit Learning Lab ligt de uitdaging in het organiseren van een optimale samenwerking. Verschillende opleidingen van MBO college Airport en het bedrijfsleven werken samen aan de ontwikkeling van praktijklokaal ‘Airport lounge’. Samen creëren we een innovatieve simulatieruimte van een airport- en hotellounge.

Innovatieve leeromgeving
De lounge is een hybride lesomgeving. Dit betekent dat studenten van verschillende opleidingen hier met elkaar én met bedrijven kunnen leren. Dat vraagt om nieuwe samenwerkingen en andere lesprogramma’s. Het doel is dat er in ieder geval goede praktijklessen plaatsvinden voor de opleidingen Travel & Hospitality, Steward / Stewardess en Facilitaire Dienstverlening Luchthaven. Maar ook met andere opleidingen, zoals Entree Luchthaven en Luchthavenbeveiliging onderzoeken we hoe we de lounge kunnen inzetten als innovatieve leeromgeving.

Kom langs!
Op 14 april werd op de Airport Lounge geopend. De Airport Lounge kan gereserveerd worden als werkplek, voor borrels, presentaties, vergaderingen (20 personen) én als instructieruimte. 

Updates

 • 28 maart 2024

  Eerste DoMiBo in de lounge - Landing Learning Lab

  Op 28 maart is de eerste donderdagmiddagborrel in de Lounge georganiseerd. Op deze manier kunnen alle medewerkers van MBO College Airport de Lounge beter leren kennen. Het was erg gezellig en er werden weer nieuwe ideeën opgehaald.

  Met dit evenement laten de de Lounge als Learning Lab landen.
  MBO College Airport is een nieuwe lesomgeving rijker, waar opleidingen en partners samenwerken om studenten voor te bereiden op de praktijk.

  Dat betekent niet dat het onderwijs ‘af’ is. We hebben geleerd dat samenwerken met verschillende opleidingen altijd om afstemming blijft vragen.
  Er wordt elke periode geëvalueerd met de stagiairs, docenten, Swissport en bedrijven die gebruik maken van de Lounge. Zo blijft het onderwijs in de Lounge goed aansluiten op alle behoeften.

  Kom langs!
  De Airport Lounge kan gereserveerd worden als werkplek, voor borrels, presentaties, vergaderingen (20 personen) én als instructieruimte.

  Interesse, reserveren of meer informatie? Mail naar AirportLounge@rocva.nl

   

 • 01 februari 2024

  Cruise update

  Tijdens regelmatig overleg zijn er verschillende stappen gezet door de verschillende teams. Van de opleidingen Travel & Hospitality, Facilitair en Entree zijn weer nieuwe stagiaires gestart. Ook geven de opleidingen verschillende praktijklessen en workshops in de Lounge. 

 • 02 oktober 2023

  Doorstartbijeenkomst: nog beter samen opleiden in de lounge

  De Lounge wordt al goed gebruikt. Studenten lopen stage in de Lounge en faciliteren bijeenkomsten voor school en voor partners.
  De opleidingen Travel & Hospitality, Facilitaire Dienstverlening, Entree en Steward/stewardess geven ook al een aantal lessen in de Lounge.
  Het gaat dus al goed, maar de opleidingen hebben ook zin om de Lounge nog beter te gebruiken.
  We organiseerden daarom een ‘doorstartbijeenkomst’.

  Tijdens deze bijeenkomst is er met elkaar besproken hoe we de Airport Lounge als lesomgeving kunnen gebruiken voor alle teams, welke onderwijsactiviteiten georganiseerd kunnen worden en hoe een start gemaakt kan worden met integraal onderwijs. Er is een Lounge coördinator aangesteld.

 • NEWS ‐ 19 april 2022

  Airport Lounge feestelijk geopend

  Op 14 april werd op MBO College Airport de Airport Lounge geopend. Een praktijkruimte die in nauwe samenwerking met Swissport tot stand is gekomen. Bedrijven kunnen de ruimte reserveren voor bijeenkomsten. Zo kunnen studenten van de opleidingen Travel & Hospitality, Steward/Stewardess en van de facilitaire opleidingen praktijkervaring opdoen op school.  De ruimte werd geopend door […]

  Lees meer
 • NEWS ‐ 08 november 2021

  Voortgang van De Lounge

  Binnenkort is het MBO College Airport een nieuwe praktijkruimte rijker: een airport- en een hotellounge. Veel studenten doen tijdens hun eerste stage ervaring op in de lounges op Schiphol, in receptieomgevingen in hotels en op diverse high-level hospitality events. Op het college ontbrak het echter nog aan een ruimte waar ze de hiervoor benodigde skills […]

  Lees meer
 • 16 maart 2020

  Coronacrisis: verbouwingsplanning on hold

  Helaas moet de verbouwing die voor deze zomer stond gepland worden uitgesteld, door de maatregelen van de coronacrisis. We hopen dat we in de zomer 2021 alsnog gaan verbouwen, maar moeten eerst afwachten hoe het verder gaat in de wereld.

  Wat we nu wel doen? We kijken actief verder hoe de opleidingen alsnog kunnen samenwerken. Als we iets hebben geleerd van dit Learning Lab, dan is het dat deze opleidingen overlap hebben en zaken samen oppakken het onderwijs kan verbeteren. Daarnaast zit er ook enthousiasme in die samenwerking. We oefenen vast voor als we straks echt samen de Lounge delen. We kijken hoe we docenten het beste kunnen helpen om van een traditionele docent te transformeren naar een ‘agile docent’: flexibel, team-overstijgend en meer in de rol van coach. Op deze manier hopen we dat als het moment daar is dat de lounge open gaat, wij er helemaal klaar voor zijn!

 • 27 januari 2020

  Bijeenkomst College van Belanghebbenden

  De werkgroep heeft de plannen gepresenteerd aan de directie van MBO College Airport en de betrokken opleidingsmanagers en bedrijfsmanagers. Zowel de architect als de onderwijskundige deelden hun ideeën. Het College van Belanghebbende was enthousiast! Er is een go om de verbouwing voor te bereiden.

 • 06 juni 2019

  Onderwijsconcept

  De werkgroep verkent hoe we het onderwijsconcept in de Lounge het beste kunnen invullen. Swissport heeft een de functieprofielen voor de verschillende functies in de lounge gedeeld. Deze worden gebruikt om de lesprogramma’s verder uit te werken.

  De onderwijskundige uit de werkgroep andere scholen in het land bezocht waar ze al met een vergelijkbaar concept werken. Ook is ze op een driedaagse onderwijs expeditie van Edex geweest om alles wat er is bedacht in een onderwijsconcept te gieten.

 • 13 mei 2019

  Interieur

  De architect heeft een sessie georganiseerd met de werkgroep om invulling te geven aan het ontwerp. De ontwerpen zien er veelbelovend uit. En extra leuk: we hebben van Swissport al wat interieur gekregen om te gebruiken in de lounge!

 • 22 april 2019

  Inspiratiebezoeken

  De werkgroep bezoekt veel lounges ter inspiratie, bij o.a. Okura, Hilton Schiphol, NH hotel Schiphol en de lounges van Swissport.

 • 13 februari 2019

  Startbijeenkomst

  Het idee voor ‘De Lounge’ is gelanceerd tijdens een startbijeenkomst bij MBO college Aiport.

  Een tijdje terug deelde Wanja Kleuters, docent Steward/Stewardess, haar idee voor een nieuwe praktijkruimte op school. Een lounge waar het bedrijfsleven gebruik van kan maken en studenten hospitality skills kunnen oefenen. Vandaag organiseerden we een bijeenkomst met managers, docenten en studenten om verder te werken aan dit idee.

  Conclusie: we starten een werkgroep van studenten, docenten, bedrijven en specialisten zoals een architect en onderwijskundige. Hierin nemen Luchtvaartservicebedrijf Swissport en hotelketen Hilton actief deel. Ook is er een College van Belanghebbenden met daarin de directie, de opleidingsmanagers van Facilitaire Dienstverlening Luchthaven, Logistieke Dienstverlening en Travel & Hospitality, maar ook de managers van de bedrijven.

Ready for
take-off