02 De lounge

Waarom zou een klaslokaal vier muren en lestafels moeten hebben? Werkt het niet veel beter om les te krijgen in een omgeving die lijkt op de praktijksituatie waarvoor je wordt opgeleid? Dit Learning Lab onderzoekt hoe meerdere opleidingen met elkaar én het bedrijfsleven goed kunnen samenwerken in een multifunctionele praktijkruimte: de Airportlounge en Hotellounge.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we zo efficiënt mogelijk samenwerken met meerdere opleidingen en het bedrijfsleven in een multifunctionele praktijkruimte, zodat we studenten op een aantrekkelijke wijze goed voorbereiden op de praktijksituatie?

Deelnemers

Er is een gemixte groep van docenten, studenten en mensen uit het bedrijfsleven betrokken bij de ontwikkeling van ‘de lounge’. Voor de invulling van het programma van de ruimte komen er nieuwe deelnemers bij.

01 Studenten

 • Studentenraad

02 Docenten

 • Roy Dongen (Lab Host)
 • Madelon Leliveld (Lab Host)
 • Luisa Prando (MT)
 • Veerle Mulder (Onderwijskundige)
 • Hans Vermeulen (Facilitair Manager)
 • Nicoline Smeele (Travel & hospitality)
 • Wanja Kleuters (Steward/Stewardess)
 • Jordy Kuijs (Facilitair Dienstverlening Luchthaven)
 • Kees Willem Bakker (Facilitair Dienstverlening Luchthaven)
 • Thea Zaremba (Alle opleidingen)

03 Partners

 • Buro Desk
 • Hilton Hotels & Resorts
 • Swissport

De uitdaging

Bij dit Learning Lab ligt de uitdaging in het organiseren van een optimale samenwerking. Verschillende opleidingen van MBO college Airport en het bedrijfsleven werken samen aan de ontwikkeling van praktijklokaal ‘de lounge’. Samen creëren we een innovatieve simulatieruimte van een airportlounge en hotellounge.

De lounge is een hybride lesomgeving. Dit betekent dat studenten van verschillende opleidingen hier met elkaar én met bedrijven kunnen leren. Dat vraagt om nieuwe samenwerkingen en andere lesprogramma’s. Het doel is dat er in ieder geval goede praktijklessen plaatsvinden voor de opleidingen Travel & Hospitality, Steward / Stewardess en Facilitaire Dienstverlening Luchthaven. Maar ook met andere opleidingen, zoals Entree Luchthaven en Luchthavenbeveiliging onderzoeken we hoe we de lounge kunnen inzetten als innovatieve leeromgeving.

Lab Learnings

 • 16 maart 2020

  Coronacrisis: verbouwingsplanning on hold

  Helaas moet de verbouwing die voor deze zomer stond gepland worden uitgesteld, door de maatregelen van de coronacrisis. We hopen dat we in de zomer 2021 alsnog gaan verbouwen, maar moeten eerst afwachten hoe het verder gaat in de wereld.

  Wat we nu wel doen? We kijken actief verder hoe de opleidingen alsnog kunnen samenwerken. Als we iets hebben geleerd van dit Learning Lab, dan is het dat deze opleidingen overlap hebben en zaken samen oppakken het onderwijs kan verbeteren. Daarnaast zit er ook enthousiasme in die samenwerking. We oefenen vast voor als we straks echt samen de Lounge delen. We kijken hoe we docenten het beste kunnen helpen om van een traditionele docent te transformeren naar een ‘agile docent’: flexibel, team-overstijgend en meer in de rol van coach. Op deze manier hopen we dat als het moment daar is dat de lounge open gaat, wij er helemaal klaar voor zijn!

 • 27 januari 2020

  Bijeenkomst College van Belanghebbenden

  De werkgroep heeft de plannen gepresenteerd aan de directie van MBO College Airport en de betrokken opleidingsmanagers en bedrijfsmanagers. Zowel de architect als de onderwijskundige deelden hun ideeën. Het College van Belanghebbende was enthousiast! Er is een go om de verbouwing voor te bereiden.

 • 06 juni 2019

  Onderwijsconcept

  De werkgroep verkent hoe we het onderwijsconcept in de Lounge het beste kunnen invullen. Swissport heeft een de functieprofielen voor de verschillende functies in de lounge gedeeld. Deze worden gebruikt om de lesprogramma’s verder uit te werken.

  De onderwijskundige uit de werkgroep andere scholen in het land bezocht waar ze al met een vergelijkbaar concept werken. Ook is ze op een driedaagse onderwijs expeditie van Edex geweest om alles wat er is bedacht in een onderwijsconcept te gieten.

 • 13 mei 2019

  Interieur

  De architect heeft een sessie georganiseerd met de werkgroep om invulling te geven aan het ontwerp. We hebben van Swissport al wat interieur gekregen om te gebruiken in de lounge!

 • 22 april 2019

  Inspiratiebezoeken

  De werkgroep bezoekt veel lounges ter inspiratie, bij o.a. Okura, Hilton Schiphol, NH hotel Schiphol en de lounges van Swissport.

 • 13 februari 2019

  Startbijeenkomst

  Het idee voor ‘De Lounge’ is gelanceerd tijdens een startbijeenkomst bij MBO college Aiport. Managers, docenten en studenten bedachten tijdens de bijeenkomst samen hoe dit georganiseerd kan worden. Conclusie: we starten een werkgroep van studenten, docenten, bedrijven en specialisten zoals een architect en onderwijskundige. Hierin nemen Luchtvaartservicebedrijf Swissport en hotelketen Hilton actief deel. Ook is er een College van Belanghebbenden met daarin de directie, de opleidingsmanagers van Facilitaire Dienstverlening Luchthaven, Logistieke Dienstverlening en Travel & Hospitality, maar ook de managers van de bedrijven.

Ready for
take-off