01 Learning Lab

Drone Taxi

Het eerste Learning Lab van House of Aviation is gestart onder de programmalijn ‘Duurzame luchthaven’. Hierin staat de grote uitdaging centraal om een elektrische auto op te laten stijgen als Drone Taxi.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we een elektrische auto op laten stijgen als Drone Taxi, zodat studenten meer kennis opdoen over Avionica en
MBO college Airport en bedrijven op Schiphol hier samen van leren?

Deelnemers

Bij dit Learning Lab zijn er deelnemers betrokken vanuit MBO college Aiport en het bedrijfsleven. De deelnemende studenten zijn van de opleiding Vliegtuigtechniek.

01 Studenten

 • VEVA Avioncia 3e klas

02 Docenten

 • Frits Groen (Learning Lab Host)
 • Jan-Willem Krijtenburg
 • Rogier Plaatzer

03 Partners

 • AirHub
 • DMC-Haarlem
 • NLR

De uitdaging

In dit Learning Lab wordt een grootse uitdaging aangepakt: een elektrische auto de lucht in laten gaan als Drone Taxi. Daarbij hebben de betrokken studenten, bedrijven en docenten samen besloten dat deze uitdaging geslaagd is als het voertuig gecontroleerd minimaal 1 meter opstijgt. Het doel van het Learning Lab is om als studenten, docenten en bedrijfsleven samen nieuwe kennis opdoen over Avionica. Daarbij wordt direct een nieuwe vorm van onderwijs getoetst, waarbij studenten zelf onderzoekend de inrichting van het project bepalen, docenten faciliteren en bedrijven ondersteunen en meedenken.

Lab Learnings

 • NEWS ‐ 08 april 2020

  HoA interview INTO business Haarlem

  Het Haarlemse magazine voor ondernemers ‘INTO business’ kwam langs bij MBO College Airport . Een journalist nam een kijkje bij het Learning Lab Drone Taxi. Daar sprak hij met Madelon Leliveld, projectmanager House of Aviation, en Jacco Bartelds, adviseur external affairs van Schiphol en betrokken partner.  “Er is een grote behoefte om meer met mbo’s op […]

  Lees meer
 • 09 januari 2020

  On hold

  Het leveren van onderdelen duurt langer dan verwacht. Veel onderdelen moeten uit China komen.
  Hierop moeten we wachten om technisch verder te kunnen met het Learning Lab. Waarschijnlijk starten we volgend schooljaar met een nieuwe groep studenten. Er heeft een review plaatsgevonden met de huidige groep studenten.
  Hier gaven ze o.a. de volgende plus- en minpunten aan:
  + Demontage ging goed
  + Beschikking tot eigen ruimte
  + Uit je comfortzone komen
  + Inzet van docenten
  + Het gevoel dat school in ons wilt investeren
  – De bestelprocedure
  – Tot nu toe meer autotechniek dan avionica
  – Opgelegde taken krijgen
  – Roosteruren
  – Onduidelijkheid over inhoud, proces en taakverdeling
  – Onderlinge communicatie
  Deze feedback nemen we mee in de doorstart van het Learning Lab.
 • 09 december 2019

  Work in progress

 • 18 november 2019

  Next steps

  Met deze acties gaan de studenten aan de slag:

  • Onderzoeken welke motoren er geschikt zijn en welke propellers daarop horen.
  • Onderzoeken welke accu’s zijn geschikt en welke lader daarbij horen.
  • Onderzoeken welke flightcontroller geschikt is en welke software moet daarop kan draaien.
  • Onderzoek doen naar het Power Distribution Systeem en bijbehorende redundancy
 • 04 november 2019

  Lab learning van studenten

  Het project is heel leuk en we dat ze blij zijn dat we zelf mee mogen denken over wat we gaan doen. Maar het is ook nog zoeken. Het is niet altijd duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en wie we waarvoor kunnen vragen.

 • 23 oktober 2019

  De Twizy!

  De Twizy is gekocht en gister aangekomen! Hij staat in de hangar en wordt vandaag met de heftruck in het lokaal gezet.

 • 16 oktober 2019

  Welk vehicle?

  De studenten hebben onderzocht welke bestaande vehicles er geschikt zijn voor het ombouwen naar een drone. Daarbij kwam de Renault Twizy als beste naar voren. Er is rekening gehouden met het gewicht en de grootte. Het moest natuurlijk wel door de deur passen! De studenten kwamen tot de conclusie dat er een heftruck nodig is om het vehicle te plaatsen. Daarom gaan nu vier studenten een heftruckdiploma halen bij de opleiding Logistiek.

 • 08 oktober 2019

  Een goede werkplek

   

  De studenten zijn gestart met de opdracht om een ontwerp te maken voor de inrichting van het lokaal volgens MRO voorschriften. Ze verdeelden de ruimte in een kantoor en een werkplaats. Voor de opslag en het laden van de batterijen zijn brandvertragende kasten gevonden en geïnstalleerd. De volgende onderdelen zijn nog onderweg: ESD werkplek, PBM materiaal, beeldscherm, tekentablet, brandblusser klasse D, stellingen voor opslag onderdelen, stofjassen, krik en metrisch gereedschap.

   

 • 23 september 2019

  Kick-off

  We zijn begonnen met een kick-off samen met docenten, studenten en vier organisaties: NLR (Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum), Airhub, DMC-Haarlem en Frank van Wissen. We hebben elkaar en elkaars expertises leren kennen. Samen hebben we de uitdaging van het project geformuleerd.

  De studenten gaan in 2 groepen het komende half jaar 1 keer per week aan de slag. Ze worden begeleid door docenten Jan Willem Krijtenburg en Rogier Plaatzer, gesteund door Learning Lab host Frits Groen. De bedrijven ondersteunen door beschikbaar te zijn voor vragen (email, bellen, facetime) en gastlessen en het openzetten van hun deuren.

Ready for
take-off