06 Scala on the Job

Werken op een kleinere luchthaven zoals Lelystad Airport vraagt om ‘nieuwe’ medewerkers. De medewerkers van Lelystad Airport moeten allround zijn. In dit Learning Lab zie je hoe House of Aviation dit aanpakt.

Scroll verder

Centrale vraag

Kan het onderwijs samen met bedrijfsleven en studenten een opleiding ontwerpen voor de integrale luchthaven medewerker, op en voor de luchthaven? 

De deelnemers

Van de medewerkers van Lelystad Airport worden meerdere skills verwacht, omdat het een relatief kleine luchthaven is. Om meerdere skills te bieden aan studenten is Viggo samen met docenten en studenten binnen MBO-College Airport deze uitdaging aangegaan.

Wat doet Viggo?
Viggo gaat bij openstelling van de luchthaven de integrale dienstverlening op Lelystad Airport uitvoeren.

Wat doet Scala?
Scala ontwikkelt opleidingen die aansluiten op de toekomstige banen op Lelystad Airport. De opleidingen worden gegeven in samenwerking met het (lokale) bedrijfsleven en Schiphol.

01 Studenten

 • Luchtvaart Dienstverlening

02 Docenten

 • Marlies Dekema (Lab Host)
 • Team SCALA

03 Partners

 • Viggo

De uitdaging

Lelystad Airport is een relatief kleine luchthaven. Dit betekent dat er niet altijd op elke plek dezelfde bezetting nodig is. Daarom hebben Viggo en Scala besloten te werken aan een nieuwe opleiding waarbij de integrale luchthaven medewerker (multi-skilled) wordt opgeleid. Zo kunnen studenten op verschillende functies worden ingezet. 

De opleiding wordt op Schiphol met docenten, bedrijven en studenten gezamenlijk ontwikkeld en uitgevoerd. Schiphol dient als basis voor de opleiding. Hierdoor zijn de studenten voorbereid voor Lelystad Airport, zodra deze open gaat voor commerciële vluchten. 

Updates

 • 13 oktober 2022

  Opening leslokalen op Schiphol

  Vandaag zijn de leslokalen op Schiphol geopend. De studenten Steward/Stewardess aan MBO College Airport krijgen regulieren lessen nu op MBO College Airport én Schiphol.

 • 05 september 2022

  Start on the Job

  Onze eerste lichting on the Job-studenten is begonnen op Schiphol. In deze opleiding werken en leren studenten drie dagen in de week op de werkvloer van Schiphol. Hier zijn ze dagdelen aan het praktijkleren. Daarnaast zijn de studenten twee dagen te vinden op MBO College Lelystad. Hier krijgen ze regulieren lessen.

  Team SCALA

 • 06 september 2021

  Win-win-win!

  Door het enthousiasme van de student, docent en beroepsprofessional van VIGGO gaan we lesgeven op Schiphol. Daarbij heeft Axxicom zich aangesloten en gaan we er samen een mooie opleiding van maken. Win-win-win!

 • 01 maart 2021

  Test test

  In verband met de huidige coronacrisis hebben we dit onderwijs getest in de klas. Met positief resultaat; de studenten zijn enthousiast en er zijn mooie resultaten behaald.

   

 • 18 februari 2021

  De integrale medewerker opleiden

  Studenten van Travel & Hospitality, Steward/Stewardess, Facilitair Luchthaven Dienstverlening, Logistiek, Beveiliging en Techniek kunnen aan de slag op Luchthaven Lelystad en leren over de verschillende rollen op een luchthaven, het assisteren van passagiers, werken aan boord en de voorbereiding voor vluchten. Tof!

 • 03 februari 2020

  Nog even wachten...

  De opening van Lelystad Airport is uitgesteld. Toch zetten we dit Learning Lab graag door.

  Samen gaan we aan de slag om het opleidingsconcept af te hebben, wanneer Lelystad Airport haar deuren weer opent.

 • 09 september 2019

  We zijn gestart!

  Samen met Scala in Lelystad en Viggo hebben we een start gemaakt met het ontwikkelen van een hybride opleidingsconcept. Met het concept gaan we verder aan de slag, zodat studenten meerdere skills op één plek te leren en ervaren.

Ready for
take-off