05 Stage in de mix

Door COVID-19 lopen de stagetekorten binnen de luchtvaart dagelijks op. Hoe kunnen we alsnog een goede praktische leerervaring bieden? In dit Learning Lab werken we aan een vernieuwende vorm van stages voor studenten steward/stewardess.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we studenten van de opleiding Steward/Stewardess een goede stage-ervaring bieden, ondanks de beperkingen die door COVID-19 zijn ontstaan?

De deelnemers

Veel MBO-studenten volgen opleidingen in beroepsgroepen die relevant zijn voor Royal Schiphol Group en alle dienstverleners op de luchthaven zoals luchtvaartmaatschappijen, afhandelaren en beveiligingsbedrijven. Vanwege de huidige situatie hebben veel studenten weinig succes met het vinden van een geschikte stageplaats.

Binnen de pilot ‘Stage in de mix’ werken we nauw samen met Royal Schiphol Group en gaan we ‘piloten’ of het mogelijk is om de stage ‘Covid-proof’ te maken zodat er een toekomstgericht stageconcept ontstaat dat, in potentie, door dienstverleners kan worden ingezet.

01 Studenten

  • Opleiding steward/stewardess

02 Docenten

  • Bo van Paassen (Lab Host)
  • Stephan Evertse
  • Corina Vredenbregt
  • Thea Zaremba
  • Esther Beljaars
  • Anita Stolvoort-van den Dungen
  • Judesca Enthoven
  • Marlies Wambaca

03 Partners

  • Luchtvaart Community Schiphol
  • Royal Schiphol Group

De uitdaging

Stage in de mix zorgt voor een innovatieve manier van stagelopen, waarbij de oorspronkelijke stage wordt opgesplitst in twee delen.

Het eerste deel van de stage vindt plaats bij MBO College Airport en bestaat uit praktijksimulatie en een opdracht. Het tweede deel van de stage vindt plaats op Schiphol, waar de studenten drie dagen per week praktijkervaring opdoen.

Ook gaan de studenten in kleine groepen en onder begeleiding van een Schipholmedewerker aan de slag met een uitdaging die gekoppeld is aan hun opleiding. Aan deze zogeheten ‘challenges’ werken ze twee dagen per week. Om de operatie en context van de luchthaven beter te leren kennen, krijgen de studenten een aantal masterclasses. Thema’s zijn o.a. wildlife trafficking, crisiscommunicatie en duurzaamheid.

In dit Learning Lab wordt dit nieuwe concept in de praktijk getoetst. Er wordt uitgebreid geëvalueerd over de samenwerking, de inhoud en de ervaring van alle betrokkenen. We sturen bij waar nodig. Zo hopen we een stageconcept te ontwikkelen dat niet alleen tijdens de coronapandemie, maar ook daarna waardevol is voor studenten en bedrijven.

Updates

  • 16 augustus 2021

    Resultaten

    Alle betrokkenen kwamen samen om het traject Stage in de Mix te evalueren. In de afbeelding staan de belangrijkste uitkomsten op een rij.

    Een aantal lessen die we geleerd hebben over de samenwerking:

    • Het was fijn om te werken aan de hand van Scrum, met sprints en reviews
    • Onderwijs en bedrijfsleven moeten echt samen eigenaarschap pakken
    • Duidelijke afspraken in het begin zijn essentieel
    • Om goed bij te kunnen sturen is een wekelijkse projectmeeting nodig
    • Verdeel duidelijke rollen en spreek af welke verantwoordelijkheden daarbij horen
  • 14 juli 2021

    Eindpresentatie

    Om hun challenge af te ronden hebben de stagiairs hun eindproduct in het auditorium van het Schiphol Hoofdgebouw gepresenteerd aan medestudenten, docenten en hun opleidingsmanager Jean Paul Jager van de opleiding Steward/Stewardess.

    Uiteindelijk is er één team gekozen tot winnaar van de challenge wildlife trafficking. Bo van Elk en Keisha Sekyere hebben de prijs gewonnen. Zij hebben een folder gecreëerd die zowel op school als in het vliegtuig gedistribueerd kan worden om mensen bewust te maken van de risico’s van het vervoeren van wilde dieren. Zij hadden daarbij goed oog voor hun toekomstige beroep in de cabine en de veiligheid van passagiers.

  • 16 juni 2021

    Masterclasses

    Nana Kema van de Douane gaf een gastles over de wat de Douane doet om Wildlife trafficking tegen te gaan op Schiphol. Ze liet de studenten praktijkvoorbeelden zien van goederen die in beslag genomen.

    Ook hebben Antoinette Sprenger, Senior Expert Environmental Justice van IUCN NL en Rikkert Reijnen, Senior Advisor Wildlife Conservation van het IFAW een masterclass verzorgd om de stagiairs mee te nemen in de wereld van wildlife en waarom het zo belangrijk om de smokkel hiervan tegen te gaan.

  • 05 april 2021

    Start Stage in de Mix - editie 2

    Vandaag is het zover: er is weer een groep studenten van start gegaan! Luchtvaart Community Schiphol, de opleiding Steward/Stewardess en Royal Schiphol Group hebben nauw samengewerkt om het traject stage in de mix op te zetten.

    De challenge waar deze studenten aan gaan werken gaat over Wildlife trafficking. De captain van deze challenge is Rosanne Blijleven, Compliance Specialist EASA bij Royal Schiphol Group. Zij zal de studenten bij deze challenge begeleiden. De studenten krijgen een masterclass over het onderwerp en zullen praktijkervaring op doen bij de afdeling Floormanagement.

  • NEWS ‐ 15 oktober 2020

    Vernieuwende stageplekken op Schiphol

    Op Schiphol is vorige week een bijzonder traject gestart waarbij twintig MBO-studenten de mogelijkheid krijgen op een alternatieve, coronabestendige manier stage te lopen. Binnen House of Aviation hebben Luchtvaart Community Schiphol (LCS), Royal Schiphol Group en MBO College Airport zich hiervoor ingezet, omdat het momenteel voor MBO-studenten lastig is een stageplek te vinden.   Stage in […]

    Lees meer
Ready for
take-off