08 Learning Lab

Exploded View Vliegtuigmotor

In dit Learning Lab wordt gewerkt aan nieuwe werkvormen voor de opleiding Vliegtuigtechniek op MBO College Airport. Met digitale simulaties van vliegtuigmotoren worden studenten breder opgeleid voor de toekomst.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de studenten Vliegtuigtechniek ook met motoren leren werken waaraan zij niet fysiek kunnen sleutelen?

Deelnemers

Bij dit Learning Lab zijn studenten van de opleiding Vliegtuigtechniek betrokken. Vliegtuigtechnici van KLM brengen hun inhoudelijke kennis in. Ook is opleider Deltion betrokken, zodat we gezamenlijk de ideale medewerker voor de toekomst kunnen opleiden.

01 Studenten

 • Bas Barendregt (VT)
 • Roy Guijt (VT)
 • Bas Buchwaldt (VT)

02 Docenten

 • Michiel Steenbeek (Lab Host)
 • Erik Meuwsen

03 Partners

 • Deltion
 • KLM
 • PROVREX

De uitdaging

Door de hoge kosten van vliegtuigmotoren is de school niet in staat alle motoren fysiek aan te schaffen die studenten in hun werkende leven tegen zullen komen.  
De student leert nu over een aantal motoren op papier. Dit maakt het lastig voor de studenten om een motor te visualiseren. Bovendien kunnen ze de binnenkant van de motor zo niet goed leren kennen, omdat ze de motor niet zelf in en uit elkaar halen.

Op zoek naar dé oplossing
Vliegtuigmonteurs die van de opleiding afkomen en aan het werk gaan bij KLM beschikken vaak nog niet over de juiste kennis over alle motoren. Als ze starten, moeten ze daarom eerst nog een interne opleiding volgen. Daarbij komt dat de verschillende scholen die in Nederland Vliegtuigtechniek onderwijzen niet hetzelfde aanbieden tijdens de opleiding, waardoor startende werknemers verschillen van kennisniveau. 

Het kan een oplossing zijn om gebruik te maken van digitale simulaties, die door onderwijsinstellingen én het werkveld worden ontwikkeld. In dit Learning Lab gaan we dit gezamenlijk onderzoeken.  

Updates

 • 16 juni 2021

  De demo is verder uitgewerkt

  Na de eerdere demo van Exploded View Vliegtuigmotor is hij verder ontwikkeld. Bekijk in de video hoe een student van Vliegtuig Techniek hiermee bezig is.

 • NEWS ‐ 03 juni 2021

  Virtueel sleutelen aan de nieuwste vliegtuigmotoren? Dat kan!

  Na veel uitproberen en testen, presenteren wij met trots: de eerste demo van het Learning Lab Exploded View Vliegtuigmotoren!  In de demo is te zien hoe een student van de opleiding Vliegtuigtechniek (VT) door middel van Virtual Reality experimenteert met een nieuwe vliegtuigmotor die niet fysiek aanwezig is op het MBO College Airport. Het Learning […]

  Lees meer
 • 06 mei 2021

  Scrum meetings

  Het Learning Lab Team heeft een wekelijkse scrum meeting met elkaar. Het doel hiervan is om in september een functionerende app te hebben voor de studenten.

 • 17 februari 2021

  Startbijeenkomst

  Op 17 februari is de startbijeenkomst geweest voor het Learning Lab Exploded view. Alle stakeholders waren er; studenten, docenten en het bedrijfsleven. Er waren experts aanwezig op het gebied van vliegtuigmotoren, maar ook op het gebied van digitale toepassingen zoals AR en VR.

  We hebben eerst even de tijd genomen om elkaar iets beter te leren kennen. Daarna hebben we stappen gemaakt in zowel de inhoud als het proces. Gezamenlijk zijn de leerdoelen bepaald en hebben we besloten om deze in sprints met elkaar uit te werken. Daarin kan iedereen zijn expertise kwijt en kunnen we ook al vroeg in het proces beginnen met het bouwen van de VR omgeving. Dit gaf veel energie, dus het belooft een inspirerende samenwerking te worden!
  Zie hier het stappenplan van  Exploded View

 • 10 februari 2021

  Eerste demo van de digitale vliegtuigmotor

Ready for
take-off