Terug naar overzicht

Tool: Brainstorm (rules)

Brainstormen is een werkvorm die helpt bij het genereren van meer innovatieve ideeën. Start met het genereren van een groot aantal ideeën, zodat er verschillende opties voor het oplossen van de uitdaging zijn. Om tot innovatieve ideeën te komen, is het belangrijk verder te gaan dan je comfort zone. Om dat te bereiken is er een overvloed aan opties nodig, waaronder een aantal wilde ideeën. Deze brainstorm rules helpen je daarbij.

Inzet
Het genereren van ideeën
Duur
30 – 60 min
Nodig
Stiften, papier
Deelnemers
2 - 10

Stappen

 1. 01

  Zorg voor een goed geformuleerde uitdaging, waarvoor je ideeën gaat bedenken. Heb je deze nog niet, bekijk dan de tool design challenge. Hang de uitdaging zichtbaar in de ruimte.

 2. 02

  Leg kort uit wat brainstormen is en hoe het werkt. Gebruik hierbij de brainstorm rules:

  • Stel oordelen uit
  • Moedig wilde ideeën aan
  • Bouw voort op de ideeën van anderen (probeer ‘ja maar’ te vermijden, vul aan met ‘ja en’)
  • Blijf gefocust op het onderwerp
  • Praat niet door elkaar heen
  • Maak ideeën visueel
  • Ga voor kwantiteit (het doel is niet alleen goede -, maar zo veel mogelijk ideeën te verzamelen)

 3. 03

  Start met een creatieve warming up. Dit is een oefening die helpt om visueel en associatief te denken. Een aantal opties: 30 Cirkels, het willekeurige woorden spel of een van deze 16 creatieve ice-breakers.

 4. 04

  Begin nu met de echte brainstorm. Vraag iedereen om zo veel mogelijk ideeën rondom de uitdaging van het Learning Lab te bedenken. Laat iedereen eerst individueel brainstormen.

 5. 05

  Deel de ideeën met elkaar. Ga nu verder met de brainstorm als groep. Zijn er verbindingen te leggen? Welke nieuwe ideeën ontstaan er?

 6. 06

  Neem tot slot nog 10 minuten de tijd waarin iedereen zijn of haar meest verrassende inzichten deelt. Ga vervolgens, in deze of een volgende bijeenkomst, aan de slag met het selecteren van ideeën. Hierbij mag iedereen weer een oordelende mindset aannemen: welke ideeën zijn uitvoerbaar, verrassend en relevant?

   

   

Ready for
take-off