Terug naar overzicht

Tool: Ideeën schetsen

Ideeën schetsen is een effectieve manier om tot nieuwe oplossingen te komen. Tekenen stimuleert namelijk je rechterhersenhelft. Hierdoor zal je minder snel oordelen en word je creatiever. Deze methode helpt om snel met een groep van veel ideeën tot een paar goede ideeën te komen.

Inzet
Samen ideeën bedenken en kiezen
Duur
45 - 75 minuten
Nodig
Post-its, stiften, flip-overs of brownpaper, ronde stickertjes
Deelnemers
2 - 15

Stappen

 1. 01

  Zorg dat het probleem waarvoor jullie een oplossing willen vinden helder is. Schrijf of projecteer deze uitdaging zichtbaar in de ruimte. Dit is het uitgangspunt van de sessie. Is het probleem nog niet scherp? De tool Design Challenge helpt hierbij.

 2. 02

  Geef alle deelnemers grote post-its en stiften. Vraag hen één post-it per idee te gebruiken.

 3. 03

  De eerste ronde heet ‘Crazy 8’. Iedereen schets individueel 8 ideeën in 5 minuten. Dit is minder dan 1 minuut per idee. Geef daarom mee dat er niet in detail getekend hoeft te worden. Een globale schets of een symbool volstaat. Vraag iedereen om klaar te zitten en start de tijd. Geef als facilitator aan wanneer er nog 1 minuut te gaan is en wees streng in het stoppen van de opdracht.

 4. 04

  Ga meteen door met ronde 2: ‘Top two’. Geef iedereen 10 minuten om zijn of haar beste 2 ideeën uit te werken. Daarbij mogen meerdere ideeën uit de eerste ronde worden samengevoegd of nieuwe elementen toegevoegd.

 5. 05

  Tijd voor de laatste ronde: ‘Storyboard’. Iedereen kiest zijn of haar beste idee uit en verwerkt dit in een beeldverhaal. Geef iedereen een groot vel papier. Hierop mogen ze met een serie schetsen een verhaal afbeelden waarin het idee wordt uitgelegd. Vraag erom het nog steeds zo beeldend mogelijk uit te leggen. Waar nodig kan een kort bijschrift of kleine spreekwolkjes worden gebruikt. Iedereen schrijft een goede naam voor het idee boven aan het papier. Iedereen moet het idee snappen bij het zien van het storyboard.

 6. 06

  Laat iedereen zijn/haar storyboard ophangen. Vraag alle deelnemers langs te lopen en een stickertje te plakken bij hun favoriet.

 7. 07

  Iedereen mag nu kort zijn/haar storyboard toelichten. De andere deelnemers mogen vragen stellen. Hierna volgt een tweede stemronde. Besluit vervolgens met welke een of twee ideeën jullie aan de slag gaan.

Ready for
take-off