Terug naar overzicht

Tool: Workshop

Een workshop is praktische vorm voor het delen van informatie over het Learning Lab. Door middel van een werksessie kunnen de deelnemers aan de slag gezet worden om de informatie actief te verwerken of bepaalde onderdelen van het Learning Lab te ervaren. Door de actieve werkvorm in een kleine of middelgrote setting kan de workshopleider ook informatie uit de groep halen, deze vorm is dan ook erg geschikt om als evaluatiemiddel in te zetten. De workshop kan op verschillende manieren ingericht worden, afhankelijk van de inhoud en vorm van het Learning Lab waar over verteld wordt. De HUB kan ondersteuning bieden om de workshop op te zetten.

Inzet
Om te informeren of evalueren
Duur
1 – 1,5 uur
Nodig
Presentatie en eventueel het product van het Learning Lab
Deelnemers
1 Ambassadeur en 10 - 15 deelnemers
Template Workshop

Stappen

 1. 01

  Gebruik de presentatie uit de Toolkit van de HUB of neem contact op met de HUB. Ze zullen je meenemen in het proces en ondersteunen bij de ontwikkeling.

 2. 02

  Bepaal wat je doel is voordat je start met het uitdenken van de workshop. Wat beoog je met de workshop te bereiken. Waar wil je de deelnemers over informeren? Of welke informatie wil je ophalen?

  a. Betreft het een samenvatting van het proces of een promotie van het Learning Lab?

  b. Betreft het een evaluatie van de resultaten van het Learning Lab?

 3. 03

  Bedenk ook aan wie je de workshop gaat geven, dus bedenk naast het doel ook goed wie de doelgroep is.

 4. 04

  Nadat het doel en de doelgroep zijn bepaald kan de werksessie worden uitgewerkt. Welke vorm is het meest passend om het doel van de sessie en de doelgroep te bereiken?

  a. Als het een concreet product betreft dan kan de groep uitproberen en ervaren, koppel er een evaluatiemoment aan.

  b. Als het om een onderwijsconcept gaat dan kan je de groep laten nadenken hoe het concept toe te passen op hun vakgebied/ opleiding

  c. Als het om een functie of service gaat dan kan je de groep laten nadenken over nieuwe input of ideeën voor de service.

 5. 05

  Nu is het moment om de presentatie uit te werken, gebruik daarvoor het format ‘Template Workshop’.
  Deze biedt structuur in het verhaal en geeft tips voor de opzet van de werksessie. Maak de presentatie persoonlijk door foto’s en/of beeldmateriaal van de Learning Lab te gebruiken. Het huisstijlpakket van HoA bezit ook video-elementen. Door gebruik te maken van deze elementen ziet de presentatie eruit volgens de huisstijl en geef je de workshop gemakkelijker vorm.

Ready for
take-off