00 Learning Lab

Wendbaar Organiseren

House of Aviation faciliteert de cultuuromslag naar snel en wendbaar middelbaar beroepsonderwijs. In dit Learning Lab test de HUB van HoA manieren van Agile werken met studenten, docenten en het bedrijfsleven.

Scroll verder

Centrale vraag

Hoe kunnen we het middelbaar beroeps luchtvaartonderwijs wendbaar organiseren, zodat we blijven aansluiten op de arbeidsbehoefte van de luchtvaart?

Deelnemers

Dit Learning Lab richt zich op alle opleidingen van MBO college Aiport. Voor het uittesten van nieuwe werk- en onderwijsvormen worden steeds nieuwe organisaties, studenten en docenten worden betrokken.

01 Studenten

 • Alle studenten
 • MBO college Airport

02 Docenten

 • Merel Schenk (LL Host)
 • Reinoud van der Baan
 • Daniel Snijders Blok
 • Erik Meuwsen
 • Madelon Leliveld

03 Partners

 • Luchtvaart Community Schiphol
 • Royal Schiphol Group

De uitdaging

House of Aviation faciliteert de cultuuromslag naar snel en wendbaar middelbaar beroepsonderwijs. In dit Learning Lab experimenteren we met verschillende manier van Agile werken en testen we prototypes met studenten, docenten en medewerkers van bedrijven. Succesvolle prototypes worden breder gedeeld en krijgen een plek in de HoA Toolkit. Zo ontwikkelen we gezamenlijk de skills die nodig zijn om de nieuwe en veranderende werkzaamheden op de luchthaven aan te kunnen.

Lab Learnings

 • NEWS ‐ 30 maart 2020

  House of Aviation tijdens en na corona

  Het coronavirus heeft een enorme impact op de luchtvaartsector en het luchtvaartonderwijs. De vraag om een wendbare organisatie is hierdoor urgenter dan ooit. Ook House of Aviation staat met nieuwe initiatieven klaar voor de uitdagingen van dit moment. House of Aviation had bij aanvang de ambitie om een cultuuromslag te faciliteren naar wendbaar beroepsonderwijs zodat […]

  Lees meer
 • 10 maart 2020

  Probleemboomsessie Luchthavenbeveiliging

  We hebben een bijeenkomst begeleid voor de Luchthavenbeveiligingsopleiding BPV en het beveiligsbedrijf I-SEC, omdat de samenwerking niet meer optimaal liep. In plaats van direct oplossingen aandragen, zijn we in deze sessie eerst dieper ingegaan op de wortels van het probleem. We daagden docenten, studenten, praktijkbegeleiders en projectmanagers uit om hier gezamenlijk over in gesprek te gaan. Daarvoor gebruikte we de tool probleemboom.

  Doel sessie:
  Optimaliseren van de samenwerking tussen school en bedrijf om de student optimaal te begeleiden.

  Opzet sessie:
  1. Begonnen met check-in en uitleg
  2. Daarna aan de slag met de probleemboom. Het vaststellen van het echte probleem viel niet mee. Maar uiteindelijk hadden we het onderwerp te pakken: ‘Proces is onduidelijk’.
  3. Ingegaan op de oorzaken van dat probleem
  4. Ingegaan op de gevolgen van dat probleem
  5. Vervolgstappen afgesproken
  6. Uitchecken

  Uitkomst sessie:
  Het belangrijkste leerpunt was dat alle deelnemers eigenlijk verbaast waren dat we niet eerder in deze samenstelling bij elkaar zijn gekomen. Daarbij was het best moeilijk om te zoeken wat de kern van het probleem is. De grote uitdaging was om niet direct in oplossingen te denken, maar eerst het probleem met de hele groep te doorleven. De sessie werd als heel leerzaam ervaren. De club is nu in groepjes verdeeld en gaat aan de slag om voor de verschillende opleidingen (BBL/BOL/niveau 2 en niveau 3) de processen te verbeteren.

   

 • 16 januari 2020

  Agile training

  Het House of Aviation team kreeg samen met het team van Luchtvaart Community Schiphol een Agile training van twee Agile Coaches van de Schiphol Group. Het kennisniveau over agile werken was binnen ons team heel verschillende dus het was super goed en leerzaam om dit met z’n allen te doen. Sinds de training adviseren de Agile Coaches van Schiphol Group ons ook over onze eigen manieren van werken.

Ready for
take-off