“Dat gaan we doen, maar dan wel met jullie hulp” aldus Maarten Koopmans (managing director KLM Cityhopper) zijn uitnodiging aan de studenten n.a.v. de presentaties van de duurzame oplossingen, om stage te komen lopen bij KLM Cityhopper.
Studenten van MBO College Lelystad, MBO College Airport, HvA, Universiteit van Delft, Windesheim en Aeres Hogeschool Dronten werkten een week lang aan verschillende duurzaamheidsvraagstukken van KLM Cityhopper. Dit deden ze op een zeilboot onder begeleiding van Stichting Sail for the Future en twee young professionals van KLM Cityhopper. Na drie dagen zeilen vond op donderdag 20 april het slotevent van ‘Sail for the Future 2023’ plaats in het EYE Filmmuseum in Amsterdam. Hier presenteerde de twintig studenten hun creatieve oplossingen!
Luchtvaart liefhebbers, klimaatwetenschappers, techneuten en communicatiespecialisten. We hadden ze allemaal aan boord. In deze multidisciplinaire samenstelling brandden de discussies los over de meerwaarde van vliegen versus de klimaatschade. Over duurzaamheid en luchtvaart, een complex maatschappelijk debat. Er werd kennis verzameld, feiten uitgezocht, er werden kritische vragen gesteld, oordelen uitgesteld, gediscussieerd… om er uiteindelijk samen uit te komen. Met creativiteit, kennis en verbeeldingskracht kwamen de studenten tot sprekende pitches voor KLM Cityhopper.
De duurzaamheidsvraagstukken waar de studenten mee aan de slag gingen:
• Hoe krijgen we de consument mee in het duurzaamheidsverhaal van de luchtvaart?
• Hoe krijgen we ook al onze partners mee in het duurzaamheidsverhaal?
Aan de slag met de vraagstukken
Na een introductie over hoe klimaatverandering werkt en wat dat eigenlijk betekent, werd er een voorstelling gemaakt van hoe de ideale wereld van de toekomst er uitziet voor de deelnemers. Er werd kennis verzameld, feiten uitgezocht, er werden kritische vragen gesteld en gediscussieerd om uiteindelijk samen tot oplossingen te komen. Deze ideeën werden in het EYE Filmmuseum gepresenteerd.
Duurzaamheidsoplossingen
Een van de ideeën om de consument mee te krijgen in het duurzaamheidsverhaal van de luchtvaart was de campagne ‘BoekBewust’. Hiermee word je tijdens het boeken van een ticket op creatieve, laagdrempelige manier geïnformeerd over de impact van vliegen en wat hier tegen te doen. Degene die duurzaam kiezen krijgen persoonlijk bedankje van KLM Cityhopper. En om de partners mee te krijgen is er een dashboard bedacht waarin de duurzaamheidsdata van de partners op een overzichtelijke en transparante manier wordt bijgehouden. Hierdoor kunnen de partners van elkaar leren en kan KLM Cityhopper inzien wie de meest duurzame partners zijn. Een manier om dit nog verder te stimuleren is het organiseren van de ‘Sustainable Airport Challenge’ – net als de bestaande ‘Sustainable Flight Challenge‘ een competitie voor de meest duurzame luchthaven.
Slotevenement
In het EYE Filmmuseum presenteerde de studenten hun ideeën. En wat een geweldige opkomst hadden we daar. We verwelkomden medewerkers en de directie van KLM Cityhopper. Vertegenwoordiging van MBO College Lelystad, de Hogeschool van Amsterdam, Universiteit van Delft, MBO College Airport, Windesheim, Aeres Hogeschool Dronten en de Green Office van het ROC van Amsterdam, ouders, vrienden en andere supporters.
KLM Cityhopper is onder de indruk van de creativiteit en toepasbaarheid van de ideeën en gemotiveerd ze in de praktijk te brengen.
Onze collega’s uit het onderwijs zijn trots op wat hun studenten hebben neergezet. En raken geïnspireerd om zelf ook het principe van challenge based learning in te zetten.
Met nieuwe vriendschappen, nieuw opgedane kennis over de luchtvaart, duurzaamheid én het zeilen lopen de studenten de boot af. Wat een uitdagende doch inspirerende dagen heeft deze groep gehad!
Het Practoraat CRE initieert in samenwerking met Stichting Sail for the Future op deze manier contextrijk duurzaamheidsonderwijs door middel van challenge based learning. We experimenteren met het samenwerken tussen de verschillende onderwijstypes en proberen bij te dragen aan de gelijkwaardigheid ervan. Ook bezorgen we een levenservaring aan een geweldige groep mensen die hopelijk geïnspireerd blijven positieve impact te maken. Wil je meer informatie of heb je interesse in deelname? Neem direct contact op met Stichting Sail for the Future of collega’s van het Practoraat CRE.
Meerjarenstrategie ROC van Amsterdam-Flevoland
Duurzaamheid, Inclusie & Sociale Innovatie zijn de drie dragende thema’s van de meerjarenstrategie van het ROC van Amsterdam-Flevoland. Door sociaal innovatieve projecten als deze waarin duurzaamheid een belangrijk thema is en waarin aandacht is voor de gelijkwaardigheid van de verschillende onderwijstypes (mbo, hbo, wo) proberen we de wereld een beetje beter te maken en concreet invulling te geven aan de MJS.